Moskova

Moskova

9 Ağustos 2016 Salı

Rusya’da şimdi Astrahan karpuzu zamanı



Astrahan, Osmanlı’nın verdiği isimle Ejderhan,  Volga nehrinin Hazar Denizi’ne döküldüğü yerde bir şehir.

Astrahan deyince insanın aklına ilk gelen şey ne olabilir?

Söyleyelim; bu şehrin bu mevsimde çok ünlü olan sembolü Astrahan karpuzu. Dünya’nın en büyük ve tatlı karpuzlarının anavatanı işte bu Rusya'nın güney şehri Astrahan.

Bu şeritli yemişin sezonu Ağustos ayına denk gelir.

Rusya’da şimdi onun zamanı: Astrahan karpuzu

Karpuz hasadı ile ilgili olarak her yıl Astrahan’da iki festival düzenlenir: Biri Rus Karpuzu diğeri ‘Senyör-Pamidor’ yani ‘bay domates’tir. Festival konuklarına Astrahan tarlalarının nimetlerinin tadına bakmaları, sanatçıların gösterilerini izleme, komik yarışma ve müsabakalara katılma imkânı verilir.

Karpuz hakkında bir kaç şey daha söyleyelim. Karpuz Rusya’ya 13 – 14. yy’da Tatarlar tarafından getirilmiştir ve önceleri sadece Aşağı Volga’da yetiştirilmekteydi.

O zamanlar Rusya için alışılmadık olan karpuzlar özel lezzet olarak kabul edilir ve çarlık masasına kaliteli bir tatlı olarak konulurdu.

Astrahan karpuzları, yolda çatlamasınlar diye kürk torbalar içinde develerle Moskova’ya getirilirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder